Tags

, , ,

L’associació per les preses palestines que hem visitat avui, Addameer, ens ha rebut a la cuina del local, al barri administratiu de Ramallah, prop del parlament i de certs ministeris de l’Autoritat palestina. Mourad Jadallah, un voluntari de l’associació, és qui ens ha rebut, amb un to molt proper i amb un anglès amb crosses àrabs. Ens ha fet cinc cèntims de la història de l’associació, que existeix des del 1992, i després s’ha estès en les condicions de les presons i el funcionament de les detencions així com en els objectius de tot plegat.

Mourad Jadallah, assessor legal d'Addameer / MAR LÓPEZ

Mourad Jadallah, assessor legal d’Addameer / MAR LÓPEZ

El conjunt de les preses palestines es troba actualment repartit entre 17 presons, situades totes fora de Cisjordània. Quant a l’alimentació i al subministrement d’altres productes de primera necessitat, les preses palestines, a diferència de la resta, es veuen obligades a comprar-los al menjador i a les botigues de la presó, que només proposa productes israelians a preus desorbitats. Així, les presons es financen en part amb l’activitat carcerària mateixa. Certs comportaments o petits gestos com tenir una foto simbòlica de Palestina, enviar cartes o fins i tot emmalaltir se sanciona segons el criteri de les guardes de tres maneres possibles: prohibició de visites, aïllament o multes. Pel que fa a les condicions sanitàries, es pot dir que no hi ha tractaments ni seguiment mèdic. L’administració es limita a subministrar analgèsics per qualsevol malaltia.

Quant a les detencions, en la majoria dels casos es tracta de detencions administratives, que no necessiten un judici, amb la qual cosa les detingudes no tenen el dret de saber la raó de la detenció. Addameer denuncia això com a crim de guerra però no pot incidir gaire en aquests casos ja que les detingudes tampoc no tenen dret a l’assesorament legal ni a un procès amb advocades. Aquest període de presó sota detenció administrativa molt sovint és utilitzat per les forces israelianes per torturar i, suposadament, obtenir informació i noms per a detencions futures. L’abús sexual és també una pràctica molt estesa en les detencions, sobretot de joves i dones.

Totes aquestes condicions i pràctiques sistemàtiques envers les preses palestines tenen un objectiu clar, que és la destrucció de la societet palestina i no la seguretat als assentaments jueus, com es podria malinterpretar. Per cumplir aquest objectiu, el règim israelià, que per a molts és l’única democràcia d’Orient Proper, no dubta en incomplir la convenció de Ginebra i els drets humans.

D’altra banda, cal tenir en compte que les condicions de les preses israelianes sí que es respecten les convencions internacionals, tant pel que fa a la presó com a les detencions, cosa que corrobora una vegada més la desigualtat entre unes i altres.

Segons Mourad Jadallah aquestes polítiques tenen per finalitat un genocidi i no dubta en denunciar-ho amb la seva feina, tot sent conscient del que això li podria comportar, com ens fa entendre aconsellant-nos de no dir que hem fet aquesta trobada a la sortida de l’aeroport de Tel Aviv.

Clara Cuennet Mas

Advertisements